Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 9 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Spotkanie adwentowo-wigilijne

W mroźne popołudnie w dniu 9 grudnia 2012r na Hali Sportowej im. B. Z. Blautów, gdzie odbywał się kiermasz świąteczny, czuć było że zbliżają się święta, Zarząd Dzielnicy, Stowarzyszenie "Nasz Karłubiec" i DFK koło Karłubiec zorganizowali spotkanie adwentowo-wigilijne dla wszystkich Seniorów dzielnicy Karłubiec. W imprezie wzięło udział 80 osób. Tradycyjnie była ryba z sosem grzybowym, kartofle i surówka, a do kawy strucla z makiem i świąteczne ciasteczka. Osobom które są chore i nie potrafią się same poruszać poczęstunek został dostarczony do domu.

Brak opisu obrazka Brak opisu obrazka Brak opisu obrazka

Brak opisu obrazka Brak opisu obrazka

Nasza dzielnica przystąpiła również do konkursu na najlepszą potrawę świąteczną. Zajęliśmy II miejsce przygotowując "Śledzie po królewsku", niby tradycyjne śledzie, ale z dodatkami. Poniżej przepis.

Śledzie  po królewsku (sałatka śledziowa)

 

½ kg śledzi słonych

pieczarki marynowane

papryka konserwowa

ogórki konserwowe

3 ząbki czosnku

Garść orzechów  włoskich

Olej rzepakowy, liść laurowy, ziarenka gorczycy, pieprzu, szczypta cukru

Śledzie moczymy kroimy w kostkę pieczarki, ogórki, paprykę, orzechy włoskie, drobno kroimy czosnek  i mieszamy z olejem i przyprawami ( pieprzem, gorczycą, liściem laurowym, cukrem) żeby zalewa nie była za gęsta mieszamy z wodą ze słoika z ogórków.

Układamy w misce warstwami - śledzie , zalewa warzywna.

Ostatnią  warstwą powinna być zalewa warzywna.

Sałatkę wykonujemy jeden dzień przed wigilią. 

W czasie wigilii tylko kosztujemy, ale w I dzień świąt jako zakąska smakuje wszystkim.

Smacznego.

Sałatkę śledziową przygotowała Waltrauda Wicher

 

 

Wersja XML